Tankbonnetjes

 

Let op met bonnetjes!

 

 

U bent ondernemer en u rijdt in een auto van de zaak. De auto gebruikt brandstof en over deze brandstof moet u BTW betalen. Als ondernemer (die in de BTW “valt”) moet u zelf over uw omzet ook BTW in rekening brengen bij uw afnemers en aan de fiscus betalen. Gelukkig kunt u hierop de aan u in rekening gebrachte BTW in mindering brengen. Dit heeft tot gevolg dat u per saldo over uw zakelijke kosten geen BTW betaald. Uiteraard gaat bovenstaande niet op voor uitgaven en kosten die u niet zakelijk, maar (geheel of gedeeltelijk) privé gebruikt.

Echter, om als ondernemer de u in rekening gebrachte BTW te kunnen verrekenen, moet de aan u uitgereikte factuur aan heel veel eisen voldoen. (art. 35a Wet op de omzetbelasting 1968)
Eén van de eisen voor ondernemers

De naam en het adres van de ondernemer en zijn afnemer moeten op de factuur staan. Staat uw naam en adres als afnemer niet op de factuur dan is deze niet op de voorgeschreven wijze opgemaakt en bestaat geen recht op aftrek van de u in rekening gebrachte BTW.
Uitzondering

Voor brandstofbonnen is een uitzondering gemaakt. De vermelding van naam en het adres van de afnemer kan achterwege blijven. (art. 33 lid 2 letter a Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968) Maar let op, om de BTW die op de brandstofbon is vermeld af te kunnen trekken dient de betaling zodanig te geschieden dat u als afnemer kan worden geïdentificeerd. Dit kan alleen door betaling plaats te laten vinden via:

• bank- of giropas;
• creditkaart;
• tankkaart.

Betaalt u contant dan zijn uw gegevens niet te achterhalen en bestaat er geen recht op verrekening van de u in rekening gebrachte BTW als voorbelasting.

De Belastingdienst is begonnen met vragen stellen over de wijze van betaling van brandstofbonnen en gaat de ten onrecht afgetrokken BTW als voorbelasting naheffen. Betaal brandstofbonnen zonder uw naam en adres daarom nooit contant. Kies eventueel voor een MKB brandstofpas waarop inmiddels ook waskosten vermeld worden. Een splitsing per kenteken is mogelijk.

Overige bonnetjes

Alleen voor brandstofbonnen is goedgekeurd dat naam en adres van de afnemer niet worden vermeld. Voor overige contantbonnen (van bijvoorbeeld bouwmarkten etc.) is de goedkeuring niet van toepassing. Vraag daar steeds om een BTW-factuur. Want ook bij betaling met een bank- of giropas heeft u formeel geen recht op verrekening van de in rekening gebrachte BTW.

Is u nog iets onduidelijk of heeft u nog vragen? Neem dan gewoon even contact met ons op!

Direct vragen stellen

Show Buttons
Hide Buttons