Omzetbelasting te laat ingediend of betaald

 

Omzetbelasting te laat ingediend of betaald?

 

Opzettelijk (deels) niet of te laat btw betalen is strafbaar.

De Belastingdienst is eigenlijk te vergelijken met die ene ouder die vroeger al een minuut na twaalven belde naar het stoute kind. Te laat is te laat! En wie stout is, krijgt straf. De Belastingdienst legt namelijk meteen een verzuimboete op bij het te laat indienen van de aangifte omzetbelasting. Er bestaat echter een coulancetermijn voor de eerste keer dat je de fout in gaat: die is bedraagt 7 dagen. Doe je binnen deze 7 dagen alsnog aangifte, dan zal de Belastingdienst geen boete opleggen voor het te laat doen van de aangifte.

Naast de verzuimboete bestaat er ook de betaalboete. Deze boete wordt opgelegd als je te laat bent geweest met het betalen van je btw-aangifte. Daarbij is erg belangrijk wanneer het bedrag is binnengekomen bij de Belastingdienst. Er wordt namelijk naar deze datum gekeken en niet naar de datum waarop de betaling verzonden is! Ook hier wordt weer gekeken naar de coulancetermijn van 7 dagen en naar eerdere overtredingen. Kort gezegd zijn er 4 smaken:

  1. Het bedrag van de btw wordt te laat, maar binnen de coulancetermijn overgemaakt. Als het de eerste keer is, krijg geen boete, maar wel een verzuimmelding.
  2. Je maakt het bedrag van de btw te laat, maar binnen de coulancetermijn over. Een vorige keer was je ook te laat met betalen. Je krijg nu wel een boete voor het te laat betalen (3% van het te laat betaalde bedrag) van minimaal € 50 euro en maximum € 5.514.
  3. Je maakt het bedrag van de btw te laat én na de coulancetermijn over. Ook hier krijg je een boete voor het te laat betalen (3% van het te laat betaalde bedrag) van minimaal € 50 en maximum € 5.514.
  4. Je maakt het bedrag van de btw deels na de coulancetermijn, en deels binnen de coulancetermijn over. Je krijg nu een boete voor te laat betalen (3% van het gehele bedrag) van minimaal € 50 en maximum € 5.514. 

Pas dus op met het te laat indienen van je aangifte. In dit geval kun je namelijk ook niet op tijd betalen en zul je dus een verzuim- en betaalboete ontvangen. Dubbel pech dus! Daarnaast is extra betalen aan de Belastingdienst nooit prettig. 

Heeft u te laat aangifte gedaan of te laat betaald? Wij kunnen het contact met de Belastingdienst op ons nemen en u assisteren bij het indienen van uw aangiften. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Kortom: voorkomen is beter dan genezen. 

Enkele bruikbare links:

 


Direct vragen stellen

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw administratie te automatiseren of uw aangifte omzetbelasting te laten verzorgen? Of bent u op zoek naar een nieuw accountantskantoor in de regio Den Bosch of Waalwijk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 073-5119038 of vul het contactformulier in.

Wij streven ernaar om uw ingevulde contactformulier te beantwoorden binnen 24 uur. U bent overigens altijd welkom om geheel vrijblijvend een kopje koffie te komen drinken!