073-5119038 info@renedebonth.nl
Btw op brandstof | Tankbonnetjes | Boekhouder Vlijmen

Let op met tankbonnetjes en btw

 

U bent ondernemer en u rijdt in een auto van de zaak. Dat betekent dus dat u de kosten van elke tankbeurt als aftrekbare kosten in uw boekhouding mag verwerken. Het opvoeren van tankbonnen ligt echter net wat gecompliceerder dan u denkt. Op het bonnetje van de tankbeurt staat namelijk niet uw bedrijfsnaam en het bijbehorende adres. 

De laatste jaren heeft er veel fraude met tankbonnen plaatsgevonden. De Belastingdienst is hierdoor actiever gaan controleren en legt regelmatig (hoge) boetes op. De enige toegestane betaalmiddelen om de btw op brandstof terug te vragen zijn een tankpas of een pinpas/creditcard die op naam van het bedrijf staan. Zo kan de Belastingdienst namelijk altijd zien voor welk bedrijf de tankbonnen bedoeld zijn.

Een tankpas is vaak de beste oplossing

Een tankpas staat op naam van uw bedrijf. Telkens wanneer u tankt, gebruikt u deze pas. Vervolgens krijgt u periodiek een overzicht met alle tankbeurten. Daarnaast ontvangt u een factuur met hierop de kosten per maand. Zo voorkomt u dat u tankbonnen per ongelijk kwijt raakt en dus de btw niet meer terug kunt vragen, omdat u geen bonnetje meer kunt tonen. In veel gevallen kunt u de tankpas ook gebruiken voor andere kosten voor uw auto. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan het laten wassen van uw auto, parkeren of het betalen van tol.

Vaak verdient u de kosten van uw tankpas terug doordat u geen bonnetjes meer kwijtraakt en deze dus niet kunt verwerken in uw administratie. Hierdoor is de btw niet meer terug te vragen. Het aanschaffen van een tankpas is dus het overwegen waard.

Heeft u vragen over het verwerken van uw tankbonnen? Wellicht heeft u tankbonnen contant betaald en wilt u deze toch verwerken in uw administratie. Neem contact op met een van onze adviseurs voor een gedegen advies!


Direct vragen stellen


Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw salarisadministratie uit te besteden of uw aangifte vennootschapsbelasting te laten verzorgen? Of bent u op zoek naar een nieuwe accountant in de regio Den Bosch? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 073-5119038 of vul het contactformulier in.

Wij streven ernaar om uw ingevulde contactformulier te beantwoorden binnen 24 uur. U bent overigens altijd welkom om geheel vrijblijvend een kopje koffie te komen drinken!