Btw op verzendkosten | Belastingadviseur Den Bosch

Btw op verzendkosten?

 

Is er btw verschuldigd over verzendkosten?

 

Stel, u heeft een online winkel en laat uw pakketjes bezorgen per post. De postbezorger berekent geen btw over de verzendkosten. Kunt u dan deze verzendkosten ook zonder btw doorberekenen aan uw klanten?
Het anwoord is: nee, dat kan niet. De postbezorgers die aan de voorwaarden voldoen, hebben een btw-vrijstelling. Als u geen postbezorger bent, voldoet u niet aan deze voorwaarden. De verzendkosten vormen daarom onderdeel van de vergoeding die u aan uw klanten berekent en u moet daarover btw berekenen.

 

Rekenvoorbeeld

U verkoopt online schoenen voor € 100 exclusief btw. De postbezorger bezorgt het pakket en berekent daarvoor € 4,95 aan u. Hierover wordt geen btw berekend. U wilt deze kosten doorbelasten aan uw klant. De factuur dient er dan als volgt uit te zien:

Verkoop schoenen € 100,00

Verzendkosten € 4,95

Totaal € 104,95

BTW 21% € 22,04

Totale vergoeding € 126,99

 

Extra opletten!

Het lijken op het eerste oog om kleine bedragen te gaan. Het is dus niet goed om als volgt te rekenen: € 100 + 21% btw = € 121 + € 4,95 verzendkosten = € 125,95. Hoewel het verschil (€ -1,04) klein lijkt, maakt de wet van de grote getallen dat het uiteindelijk toch om een groot bedrag kan gaan. Als u bijvoorbeeld zo’n 100 transacties per week verwerkt, komt u al snel aan zo’n 5.200 transacties per jaar en een btw-verschil van € 5.408 per jaar!

Op de volgende sites kunt u meer informatie vinden over dit onderwerp:

 

Onze adviseurs kunnen u uitstekend helpen met het opstellen van uw facturen. Er zijn namelijk tal van eisen waar een factuur aan moet voldoen. Twijfelt u over de juistheid van uw facturen? Neem contact op voor een beoordeling van uw verkoopfacturen!


Direct vragen stellen

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw administratie uit te besteden of uw facturering te laten verzorgen? Of bent u op zoek naar een nieuwe belastingadviseur in de regio Den Bosch? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)73 51 19 038 of vul het contactformulier in.

Wij streven ernaar om uw ingevulde contactformulier te beantwoorden binnen 24 uur. U bent overigens altijd welkom om geheel vrijblijvend een kopje koffie te komen drinken!