Tien tips betere boekhouding administratie

WKR: Werkkostenregeling vanaf 2020

 

Er is goed nieuws voor werkgevers. Vanaf 2020 kunnen werkgevers tot €2000,- hogere onbelaste vergoeding aan hun werknemers geven. Met deze nieuwe regelgeving hebben vooral kleine werkgevers hier relatief het meeste voordeel aan. Bent u nog onbekend met de werkkostenregeling? Lees hier dan meer over deze regeling.

Op dit moment mogen alle werkgevers tot 1,2% van het totale fiscale loon onbelast vergoeden of verstrekken. Het totale fiscale loon is de totale loonsom van alle werknemers samen in één jaar.
Deze vergoeding wordt ook wel de Vrije ruimte of WKR genoemd. Daarbovenop kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen geven die zijn vrijgesteld zoals reiskosten woon-werk, reiskosten voor een cursus, opleidingskosten en telefoonkosten.

Vrije ruimte te klein?

Ondanks de onbelaste vergoedingen blijkt deze vrije ruimte vaak te klein voor werkgevers. Daarom heeft de Belastingdienst besloten het percentage in 2020 te verhogen naar 1,7% over de eerste €400.000,- van het totale fiscale loon. Wanneer het totale fiscale loon €680.000 is kan een werkgever over de eerste €400.000 1,7% vrije ruimte rekenen en de overige €280.000 1,2% vrije ruimte rekenen.

Toch blijft het voor een werkgever ondanks deze verhoging moeilijk om binnen deze vrije ruimte te blijven. In deze tijd wordt het steeds belangrijker wordt om goed personeel met je te bedrijf te binden. Voor deze binding wordt vaak gedacht aan personeelsfeestjes, etentjes met het personeel en natuurlijk kerstpakketten. Als de kosten hoger zijn dan de vrije ruimte kan je dit als werkgever flink geld gaan kosten. Wanneer je boven de vrije ruimte uitkomt moet je over dit bedrag 80% extra belasting betalen.

Hoge eindheffingen voorkomen!

Hoe kan dit voorkomen worden? Het is belangrijk dat er per geschenk of uitje wordt gekeken naar het criterium zakelijkheid. Wanneer het geschenk of uitje aan dit criterium voldoet, hoeven de kosten hiervan niet worden opgenomen in de vrije ruimte maar is dit gericht vrijgesteld. Bijvoorbeeld als er gegeten wordt wanneer er wordt overgewerkt, is dit gericht vrijgesteld en gaat dit niet van de vrije ruimte af. Dit komt omdat het eten van zakelijke aard is en de werknemers niet in de gelegenheid zijn om thuis te eten.

Wanneer je slim omgaat met de mogelijkheden die onder meer de WKR biedt, kan je dit als werkgever veel belasting schelen. Heb je hier meer vragen over? Neem contact met ons op!

 

 

 

 

Direct vragen stellen

 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw administratie uit te besteden of uw belastingaangiften te laten verzorgen? Of bent u op zoek naar een nieuwe boekhouder in de regio Den Bosch? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 073-5119038 of vul het contactformulier in.

Wij streven ernaar om uw ingevulde contactformulier te beantwoorden binnen 24 uur. U bent overigens altijd welkom om geheel vrijblijvend een kopje koffie te komen drinken!