Verschil boekhouder / administratiekantoor - accountant | Heusden | Haarsteeg

Verschil accountant en boekhouder of administratiekantoor

 

Als u besluit een financieel expert in te roepen voor ondersteuning op dit gebied is het goed om te weten wat nu eigenlijk de verschillen zijn tussen een accountantskantoor en een administratiekantoor. We hebben de voornaamste afwegingen voor u op een rijtje gezet:

 

De omvang van uw onderneming

Een boekhouder specialiseert zich grotendeels op het MKB. Een accountant heeft eerder multinationals, en (bijna) beursgenoteerde bedrijven. Bent u een ZZP’er of heeft u een BV met bijvoorbeeld 30 personeelsleden in dienst? Dan zit u waarschijnlijk beter op uw plek bij een administratiekantoor. Uit onze ervaring blijkt dat kleinere B.V. ’s of eenmanszaken vaak tussen wal en schip geraken bij een accountantskantoor. Zij focussen zich voornamelijk op de grotere klanten. Andersom bent u als ondernemer van een B.V. met een personeelsbestand van 100 werknemers waarschijnlijk iets te groot voor een regionaal administratiekantoor. Voor de vraagstukken die dan op u afkomen, bent u beter op uw plek bij een accountantskantoor.

 

De prijs

De overweging voor u als ondernemer moet liggen bij de prijs die u wilt betalen voor de diensten die u worden aangeboden. Als u qua omvang van uw bedrijf beter bij een administratiekantoor past, dan zal het uurtarief wat u daar betaalt ook beter bij de portemonnee van het bedrijf passen. Waar het toptarief van een administratiekantoor kan liggen op ongeveer 80-90 euro, kan dit bij een accountantskantoor zomaar op 250 euro liggen. Voor dat bedrag krijgt u meer specialistische kennis, maar de vraag moet zijn: is dat nodig voor uw bedrijf?

 

Opleiding

Het beroep accountant is een beschermd beroep, dat wil zeggen dat niet iedereen zich een accountant kan noemen. Een accountant dient zich in te schrijven bij de NBA en voor zij dit kunnen doen, dienen zij een universitaire opleiding te behalen en kunnen aantonen dat zij voldoende praktijkervaring hebben opgedaan. Deze eisen zijn, voornamelijk door de schandalen die de afgelopen jaren zich hebben voorgedaan in de accountantswereld, flink aangescherpt. Bedrijven met een omvangskwalificatie ‘groot’ (omzet hoger dan €40 miljoen, meer dan 250 medewerkers en balanstotaal activa groter dan € 20 miljoen) dienen verplicht hun cijfers te laten controleren door een accountant.

 

Samengevat: accountant of boekhouder?

Een accountant kan alle werkzaamheden verrichten die een administratiekantoor ook kan verrichten, maar andersom is dat niet het geval. Een goede boekhouder zal u dan ook verwijzen naar een accountant als dit nodig is.
De werkzaamheden die beide kantoren verrichten kunnen identiek zijn, maar bij een accountantskantoor zal dit tegen een hoger uurtarief zijn. Een combinatie van beide factoren komt ook voor: de financiële administratie wordt verzorgd door een administratiekantoor en de samenstellingsverklaring of controleverklaring wordt afgegeven door een accountantskantoor.

Mocht u twijfelen of een administratiekantoor of een accountantskantoor het meest geschikt is voor uw onderneming? U mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie.

Nieuwsgierig naar andere artikelen? Lees ook eens:

Direct vragen stellen

 
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw administratie uit te besteden of uw aangifte inkomstenbelasting te laten verzorgen? Of bent u op zoek naar een nieuwe boekhouder in de regio Haarsteeg of Heusden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 073-5119038 of vul het contactformulier in.

Wij streven ernaar om uw ingevulde contactformulier te beantwoorden binnen 24 uur. U bent overigens altijd welkom om geheel vrijblijvend een kopje koffie te komen drinken!