Kinderopvangtoeslag aanvragen | Waar heb ik recht op?

Kinderopvangtoeslag: kom ik in aanmerking?

 

Heeft u kinderen en gaan deze kinderen naar de kinderopvang? U komt dan wellicht in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Deze toeslag is namelijk een tegemoetkoming in de kosten die kinderopvang met zicht meebrengen. Of u in aanmerking komt hangt van enkele voorwaarden af. Daarnaast is de hoogte afhankelijk van uw inkomen, het aantal kinderen dat naar de opvang gaan en uw leefsituatie. 

 

Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Het is belangrijk dat uw kinderen naar een geregistreerde opvang gaan. Dit betekent dus dat vrienden of familie die op uw kinderen oppassen hier niet in aanmerking voor komen. Vanaf 1 januari 2018 is ook een peuterspeelzaal (mits deze geregistreerd staat) een opvang waarvoor u toeslag kunt aanvragen. De precieze voorwaarden om in aanmerking te komen staan op de site van de Belastingdienst

 

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik?

Hoeveel toeslag u kunt krijgen is afhankelijk van uw (gezamenlijk) inkomen. Daarnaast is het aantal kinderen dat naar de opvang gaat van belang. De overheid draagt namelijk bij in de kosten van de opvang, dat wil dus zeggen dat de hoogte ook afhankelijk is van de hoeveelheid opvang. Over het algemeen geldt de regel: hoe minder inkomen en hoe meer opvang, hoe meer toeslag u zult ontvangen.

 

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

U kunt deze berekenen, aanvragen en wijzigen op de website van de Belastingdienst of bij mijntoeslagen.nl.  Het is mogelijk om een proefberekening te maken om te kijken of u in aanmerking komt en welk bedrag u zou kunnen ontvangen. Let echter op dat de toeslag aangevraagd dient te worden binnen 3 maanden na de maand waarin uw kinderen voor het eerst naar de opvang gaan! Daarnaast dient u tussentijdse wijzigingen op dezelfde wijze door te geven. 

 

Bijzondere situaties

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om een adviseur in te schakelen bij het aanvragen of wijzigen van uw toeslag. Het komt namelijk voor dat de aanvraag verkeerd wordt ingevuld, waardoor er op een later tijdstip een correctie opgelegd wordt. U zult dan een deel van het bedrag of het gehele bedrag terug moeten betalen. Enkele bijzondere situaties zijn:

  • U woont in het buitenland
  • U werkt in het buitenland
  • U bent co-ouder
  • U stopt met werken
  • U heeft een adoptie- of pleegkind
  • U bent jonger dan 18 jaar
  • U gaat scheiden

In bovenstaande situaties is het raadzaam om een adviseur in te schakelen. We zien namelijk vaak dat de kinderopvangtoeslag in deze gevallen niet juist is aangevraagd of gewijzigd. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen, wijzigen of stopzetten van uw kinderopvangtoeslag? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. 


Direct vragen stellen

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw boekhouding uit te besteden of uw belastingaangiften te laten verzorgen? Of bent u op zoek naar een nieuwe boekhouder in de regio Vlijmen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 073-5119038 of vul het contactformulier in.

Wij streven ernaar om uw ingevulde contactformulier te beantwoorden binnen 24 uur. U bent overigens altijd welkom om geheel vrijblijvend een kopje koffie te komen drinken!