ZZP administratie Den Bosch | Boekhouding

ZZP administratie Den Bosch

 

Elke ondernemer (en dus ook  ZZP’er) moet een administratie bijhouden. Dit is voornamelijk voor de Belastingdienst, maar het kan ook erg handig voor jezelf zijn. Een uitweg is er helaas niet, maar hoe pak je zo’n administratie nou het beste aan?

Er zijn 3 mogelijkheden voor het bijhouden van je administratie of boekhouding:

  • Zelf je administratie bijhouden
  • Gedeeltelijk je administratie zelf doen
  • Je administratie laten bijhouden door een professional

We bespreken de voor- en nadelen van alle mogelijkheden hieronder:

 

Als ZZP’er zelf je administratie doen

Het bijhouden van je boekhouding is een vak apart. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om zich te laten ondersteunen door een boekhouder of accountant. Sommige ondernemers kiezen er echter voor om kosten te besparen en de administratie zelf te gaan doen.

 

Voordelen

Een ander voordeel van zelf je administratie doen is dat je zeer goed op de hoogte blijft van je financiën. Daarnaast is het, vooral in de opstartfase van je bedrijf, een kostenbesparing die de afweging waard kan zijn.

 

Nadelen

Een nadeel van het zelf bijhouden van je administratie is dat het tijd kost. Daarnaast is de kans op fouten groot, zeker als je weinig kennis hebt van boekhouden. Het risico is dat je een rommeltje van je boekhouding maakt en de boekhouder of accountant het later alsnog moet oplossen. 

Tegenwoordig worden er tal van online boekhoudpakketten aangeboden. Hierdoor kun je eenvoudiger je eigen administratie bijhouden tegen een lage prijs. Houd er echter wel rekening mee dat zulke pakketten bij groei van je bedrijf vaak niet meer toereikend zijn. Daarnaast beloven deze pakketten je vaak een gratis eerste proefperiode aan, maar daarna betaal je per maand kosten om gebruik te maken van het pakket.

Verder blijkt uit onze ervaringen in de praktijk dat ondernemers vaak vast lopen als ze hun belastingaangifte moeten gaan indienen. Zij zijn dan onvoldoende op de hoogte van de relevante bespaarmogelijkheden en hebben grote moeite met het invullen van de zakelijke cijfers in de bijbehorende belastingaangifte.

 

Een gedeelte van je administratie uitbesteden

Veel ZZP’ers kiezen ervoor om een slag om de arm te houden. Zo voeren veel ondernemers zelf hun boekhouding en vragen ze ondersteuning aan een boekhouder. Zo bespaar je op de kosten en heb je uiteindelijk toch minder kans op fouten. 

De boekhouder dient vaak de aangifte inkomstenbelasting in, omdat dit lastige materie is voor leken. De ondernemers kiezen er soms voor om de aangifte omzetbelasting zelf op te stellen en de in- en verkoopfacturen te verwerken in de boekhouding. We zien echter ook vaak dat de stukken zodanig aangeleverd worden, dat er bijvoorbeeld weinig tot geen tijd besteed hoeft te worden aan het sorteren van stukken. Dit kan je al gauw flinke besparingen opleveren.

Heb je zelf graag meer tussentijds inzicht in je administratie? Dan kun je het beste zelf de administratie voorbereiden of voeren. We merken vaak dat de ondernemers die hiervoor kiezen het toch wel fijn vinden om iemand te hebben die meekijkt. Om er zeker van te zijn dat je niks laat liggen op fiscaal gebied of om zeker te weten dat je alles goed doet. Daar komen wij dan om de hoek kijken. Wij zetten de puntjes op de i en kunnen als vraagbaak fungeren. Wij kijken mee met je administratie en zorgen dat (als je dat wenst) de bijbehorende belastingaangiften opgesteld worden.

In ons arsenaal zit een aantal boekhoudpakketen waarmee je online kunt werken. Daar kun je zelf je verkoopfacturen in versturen, de klant mee aanmanen, inkoopfacturen en -bonnetjes verwerken en afboeken als zijnde betaald. Zo heb je zelf de touwtjes in handen en weet je zeker dat alles goed gaat.

 

Je administratie helemaal uitbesteden als ZZP’er

Veel ondernemers kiezen ervoor om hun gehele administratie uit te besteden. Dit is vooral aan de orde bij ondernemers die helemaal geen zin hebben om zich bezig te houden met de boekhouding of het er te druk voor hebben. Hierdoor heb je meer tijd over voor je bedrijf, waarmee je uiteindelijk je geld binnenhaalt. 

Heb je dus helemaal geen zin om je kostbare tijd te besteden aan het inboeken van de administratie? Dan kun je het beste kiezen om door ons ontzorgd te worden. Wij verwachten alleen dat je je facturen en bankafschriften geordend en op tijd aanlevert, de rest doen wij. Wij zorgen ervoor dat alle belastingaangiften op basis van een door ons gevoerde administratie netjes op tijd verstuurd worden. Zo weet je zeker dat je optimaal gebruik kunt maken van onze expertise. Wij trekken aan de bel als we rare dingen tegen komen. Ook vertellen we je natuurlijk graag als we zaken zien waarvan wij denken dat ze beter kunnen. Uiteraard sturen we je per maand of per kwartaal een overzicht zodat je kunt zien hoe je onderneming ervoor staat.

Een nadeel van het uitbesteden van je boekhouding is dat je zelf niet op de hoogte bent van je financiën. Hierdoor moet je kunnen vertrouwen op je adviseur. Een tip is dan ook om in ieder geval af te spreken dat je bijvoorbeeld elk kwartaal samen om de tafel zit om alles te bespreken. Zo blijf je zelf op de hoogte en kun je tijdig ingrijpen in je bedrijf als het mis dreigt te gaan. 

 

Keuze gemaakt?

Wat is de meest verstandige keuze in jouw geval? Wij bieden met name ondersteuning aan ondernemers die besluiten een deel van de boekhouding zelf te doen of de boekhouding helemaal uitbesteden. Wist je bijvoorbeeld dat je administratie tegenwoordig grotendeels geautomatiseerd kan worden? Dit scheelt je veel tijd en dus geld. Ben je geen ZZP’er, maar heb je ook personeel in dienst? Geen zorgen, ook voor dit soort bedrijven voeren wij de administratie én loonadministratie.

Benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen? Vul ons contactformulier in of bel met een van onze adviseurs.  

Neem ook eens een kijkje op onze andere pagina’s om te zien wat je nog meer voor je kunnen betekenen:

 


Direct vragen stellen


Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw boekhouding online bij te gaan houden of uw belastingaangifte te laten verzorgen? Of bent u op zoek naar een nieuwe adviseur of boekhouder in de regio Den Bosch? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 073-5119038 of vul het contactformulier in.

Wij streven ernaar om uw ingevulde contactformulier te beantwoorden binnen 24 uur. U bent overigens altijd welkom om geheel vrijblijvend een kopje koffie te komen drinken!