Btw zonnepanelen terugvragen

Btw zonnepanelen terugvragen

 

Je hebt zonnepanelen op je huis of bedrijfspand geplaatst en komt nu in aanraking met de belastingdienst. Zij willen namelijk dat je een aangifte btw gaat doen en het goede nieuws is: in veel gevallen kun je de btw op zonnepanelen terugvragen! Voordat je de btw terugvraagt moet je eerst jezelf aanmelden als btw-plichtige. Echter, het woord zegt het al, dit brengt wel enkele verplichten met zich mee, namelijk: het doen van btw-aangiften.

 

1 Hoe kan ik als particulier als btw-ondernemer worden aangezien?

 

Voor de belastingdienst word je als ondernemer aangemerkt als je regelmatig én tegen een vergoeding goederen of diensten levert. In het geval van de zonnepanelen lever je, tegen een vergoeding, stroom terug aan de energieleverancier. Je krijgt weliswaar geen geld voor deze stroom, maar de stroom die je levert aan je energiebedrijf wordt verrekend met de kosten voor de stroom die het energiebedrijf aan jou levert. Om deze reden heeft de Belastingdienst besloten dat particulieren bij het aanschaffen van zonnepanelen als ondernemer kunnen worden aangemerkt.

 

2 Ik heb geïntegreerde zonnepanelen, zit hier verschil in?

 

Er zit een verschil in de btw teruggave van zonnepanelen of geïntegreerde zonnepanelen. Bij geïntegreerde zonnepanelen, ook wel een indaksysteem genoemd, hebben de zonnepanelen een functie van zowel energieopwekker als van dakbedekking. Omdat de zonnepanelen als dakbedekking dienen, geldt er een andere rekenmethode voor de teruggave van de btw. De btw bij zonnepanelen kan helemaal worden teruggevraagd. Bij geïntegreerde zonnepanelen kan 1/3 deel van het volledige btw bedrag worden teruggevraagd.

 

3 Tot wanneer kan ik de btw terugvragen?

 

De staatssecretaris heeft onlangs bekend gemaakt dat de termijn om de btw op de aanschaf van zonnepanelen terug te vragen wordt beperkt. Tot 1 januari 2019 was er geen deadline voor het terugvragen van de btw. De nieuwe regels stellen dat je binnen 6 maanden na afloop van het jaar van aankoop van de zonnepanelen de btw terug moet vragen.

Heb je zonnepanelen vóór 2019 aangeschaft? Dan was het dus mogelijk om de btw tot 1 juli 2019 terug te vragen. Helaas is het momenteel niet meer mogelijk om btw terug te vorderen van zonnepanelen aangeschaft voor 2019.

Heb je zonnepanelen gekocht, dan is het belangrijk dat de aanvraag binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar bij de belastingdienst wordt aangevraagd. Investeer je in 2019 nog in zonnepanelen? Dan moet je dus vóór 1 juli 2020 een btw-nummer aanvragen en de btw-aangifte ingediend hebben. Een belangrijke deadline om in je agenda te zetten, want deze kan je geld kosten!

Heb je dit niet binnen dit voor deze datum gedaan? Dan zit er helaas niks anders op dan op de blaren te zitten. Ben je wel op tijd? Dan duurt het ongeveer 1- 3 maanden voordat je de btw terug ontvangt.

Let op dat vanaf 1 januari 2023 het btw-tarief op zonnepanelen 0% is, als deze geleverd en geïnstallerd worden op of bij een woning.

Wij kunnen je volledig ontzorgen door je aan- en af te melden als ondernemer voor de btw, de btw aangifte in orde te maken en al het contact met de Belastingdienst te verrichten.

Na het lezen van dit artikel benieuwd welke zaken wij nog meer voor je uit handen kunnen nemen? Kijk snel op een van de volgende pagina’s:

 

 

 

 

 

Direct vragen stellen

 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om de btw van onlangs aangeschafte zonnepanelen terug te vragen? Of bent u op zoek naar extra informatie over de werken van btw en zonnepanelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 073-5119038 of vul het contactformulier in.

Wij streven ernaar om uw ingevulde contactformulier te beantwoorden binnen 24 uur. U bent overigens altijd welkom om geheel vrijblijvend een kopje koffie te komen drinken!