Aangifte erfbelasting Den Bosch | René de Bonth

Aangifte erfbelasting Den Bosch

 

Is een dierbare van u overleden? Nabestaanden moeten meestal aangifte inkomstenbelasting doen over het inkomen van de overleden persoon in het jaar van overlijden. Daarnaast kunt u ook in aanraking komen met een aangifte erfbelasting die gedaan moet worden. Als nabestaande heeft u vaak andere dingen aan uw hoofd dan het indienen van de aangifte erfbelasting en de laatste aangifte inkomstenbelasting.

Daarnaast kunnen zulke aangiften vaak ingewikkeld zijn voor personen die daar niet vaak mee in aanraking komen, toch ontkomt u niet aan deze aangifte erfbelasting. Het fout indienen kan vervolgens tot vervelende navorderingen of boetes leiden, waar niemand op zit te wachten. 

 

Voorkom naheffingen en boetes

Niets is vervelender dan extra of teveel belasting afdragen. Vaak controleert de Belastingdienst op een later tijdstip de ingediende aangiften, waardoor de correcties of boetes op een onverwacht moment bij u op de mat vallen. Voorkom dit daarom door tijdig de aangifte erfbelasting en aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Zo weet u op tijd waar u aan toe bent en komen er geen nare verrassingen om de hoek kijken. De aangifte erfbelasting dient binnen 8 maanden na het overlijden van de erflater door de Belastingdienst zijn ontvangen.

 

Stappenplan

Om te bepalen of u een aangifte erfbelasting moet doen, hebben wij een eenvoudig stappenplan opgesteld. Niet iedereen hoeft namelijk deze aangifte te doen. Bepaal eenvoudig of u aangifte moet doen en wat de vervolgstappen zijn:

  1. Als u aangifte erfbelasting moet doen, ontvangt u van de Belastingdienst automatisch een brief met een uitnodiging. Deze brief wordt verstuurd aan de erfgenamen. Heeft u geen brief gehad, maar erft u toch meer dan de vrijstelling? Dan moet u alsnog aangifte doen.
  2. Als u minder dan het bedrag van de vrijstelling erf, dan hoeft u geen erfbelasting te betalen en ook geen aangifte te doen. De vrijstellingen voor 2019 vindt u hier.
  3. We hebben nu vastgesteld of er aangifte gedaan moet worden of niet. Vervolgens is het belangrijk om alle benodigde stukken te gaan verzamelen, zodat een deskundige de aangifte kan voorbereiden. Op de site van de Belastingdienst staat een overzicht van de meest voorkomende gegevens die nodig zijn.
    Let op als er een erfgenaam in het buitenland woont: u zult dan een burgerservicenummer aan moeten vragen voor deze persoon!
  4. De Belastingdienst wil de aangifte binnen een bepaalde termijn na overlijden van u ontvangen. Deze uiterste datum staat altijd genoemd op de uitnodiging van de Belastingdienst. De termijn is in de meeste gevallen: binnen 8 maanden na overlijden.
  5. De aangifte erfbelasting wordt voorbereid en ingediend. Let op: de regering heeft nieuwe regelgeving met betrekking tot belastingrente opgesteld. Als de aangifte binnen 8 maanden wordt ingediend, dan zal er geen belastingrente worden gerekend als de aanslag gelijk is aan de ingediend aangifte. Het is daarom dus erg belangrijk om niet te lang te wachten!

 

Wij helpen u

De zorg om deze laatste aangiften nemen wij graag voor u uit handen. Onze adviseurs hebben ruime ervaringen en up-to-date kennis van de huidige wet- en regelgeving. U hoeft zich dus geen zorgen te maken om een foutieve aangifte. Wij nemen alle zaken met u door in een persoonlijk gesprek, waarna we de aangiften zullen invullen en versturen naar de Belastingdienst. Ons doel is om u (binnen de kaders van de wet) zo weinig mogelijk belasting te laten betalen. Daarnaast nemen wij de verdere correspondentie met de Belastingdienst op ons. Neem vandaag nog contact op met een van onze adviseurs!

 

Direct vragen stellen

 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw aangifte inkomstenbelasting of de aangifte erfbelasting te laten verzorgen? Of bent u op zoek naar een nieuwe belastingadviseur in de regio Den Bosch? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 073-5119038 of vul het contactformulier in.

Wij streven ernaar om uw ingevulde contactformulier te beantwoorden binnen 24 uur. U bent overigens altijd welkom om geheel vrijblijvend een kopje koffie te komen drinken!