Eenmanszaak of BV?
Eenmanszaak of BV?
Als startende ondernemer sta je meteen voor een lastige keuze: welke rechtsvorm ga ik voor mijn onderneming kiezen? Maar ook als ervaren ondernemer kan het op een bepaald moment verstandig zijn om de rechtsvorm van je onderneming tegen het licht te houden. In dit artikel scheppen we duidelijkheid en geven we je 10 tips waar je op moet letten.
1 Belastingen
Om maar met de deur in huis te vallen, beginnen we met de belastingen die je als ondernemer betaalt. Er zijn namelijk grote verschillen in de hoeveelheid die je moet betalen bij een eenmanszaak of BV. Het is verstandig om te kijken naar de winst die je verwacht te gaan maken. Als beginnend ondernemer zal dit in het begin waarschijnlijk minder hoog zijn dan wanneer je al een paar jaar bezig bent. Over het algemeen loont het bij een hogere winst om een BV te hebben. Later in dit artikel zullen we het hier nog uitgebreider over hebben.
Bij een eenmanszaak krijg je voordelen van de belastingdienst. Door deze voordelen betaal je uiteindelijk minder belasting. De voordelen zijn bijvoorbeeld:
- Startersaftrek
- Zelfstandigenaftrek
- MKB-winstvrijstelling
- Meewerkaftrek
Bij een BV krijg je deze voordelen niet, maar moet je jezelf een marktconform salaris uitkeren. Dit salaris wordt, net als elk ander salaris, belast voor de inkomstenbelasting. De komende jaren worden de belastingtarieven voor zowel eenmanszaken, vofs en BV’s aangepast, waardoor het omslagpunt lager is komen te liggen. Het kan daarom extra aantrekkelijk zijn om naar een BV over te gaan.
2 Aansprakelijkheid
Een ander belangrijk punt is de aansprakelijkheid van jou als privépersoon. Simpel gezegd: mocht je bedrijf de rekeningen niet meer kunnen betalen, bij wie kunnen je schuldeisers dan aankloppen?
Bij een eenmanszaak ben jij als privépersoon en het bedrijf één. Een BV is rechtspersoon an sich. Dat betekent dat schuldeisers niet bij jou kunnen aankloppen, mocht de BV de rekeningen niet meer kunnen betalen. Om een simpel voorbeeld te noemen: stel je bent een architect en je ontwerpt een huis voor een klant. Nadat de bouw is afgerond blijkt dat de fundering niet goed berekend en uitgetekend is. Je wordt aansprakelijk gesteld door je klant. Bij een BV kan er nooit meer ´gehaald´ worden dan er aan bezittingen aanwezig zijn in deze BV. Bij een eenmanszaak kunnen ook al je privébezittingen aangewend worden om de schadeclaim te betalen. Het zou dan dus zomaar kunnen dat je huis verkocht moet worden, want dat is immers privébezit.
3 Voordeel als startende ondernemer
Als startende ondernemer heb je verschillende voordelen. Wat is de beste keus als starter: een eenmanszaak of BV. Daar kunnen we vrij kort over zijn. Bij een eenmanszaak krijg je startersaftrek. Bij een BV niet. Dit betekent dat je per saldo een belastingkorting krijgt bij een eenmanszaak. Zeker in de opstartfase van je bedrijf is het in veel gevallen verstandig om te beginnen met een eenmanszaak.
4 Oprichting
Een eenmanszaak is eenvoudig opgericht: je gaat naar de Kamer van Koophandel en laat je inschrijven als ondernemer. Vanaf dat moment bestaat jouw eigen onderneming.
Bij een BV ligt die iets gecompliceerder. Deze moet namelijk opgericht worden door een notaris. Er moeten aandeelhouders aangewezen worden en deze dienen een startkapitaal in de BV te storten. Daarnaast moet een bestuurder van de BV benoemd worden. De opstartkosten van een BV liggen dus uiteindelijk hoger dan bij een eenmanszaak.
5 Gebruikelijk loon
Bij het oprichten van een BV is het belangrijk om te onthouden dat je als aandeelhouder en bestuurder ook een salaris uit moet keren aan jezelf. Hier zijn zelfs fiscale regels voor: het salaris moet namelijk een zakelijke vergoeding zijn voor de werkzaamheden die je verricht. Fictief is dit loon gesteld op € 48.000 en in sommige gevallen kun je dit salaris verlagen (als je bijvoorbeeld net begonnen bent met je bedrijf). Stel je bedrijf loopt slecht en je kunt nog maar net de rekeningen betalen. In dit geval zal je ook nog jezelf loon moeten uitkeren en loonheffing moeten afdragen. Dit kan in dat geval net de druppel zijn die de emmer doet overlopen.
Bij een eenmanszaak heb je geen minimumsalaris dat je jezelf moet uitkeren. Als er niks verdient wordt, verdien jij ook niks. Hier hoef je dan ook geen loonheffing over af te dragen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er geen geld verloren gaat aan het salaris dat je jezelf moet uitbetalen.
6 Geld uit je bedrijf halen
Je bent een aantal jaar ondernemer en hebt een aardig kapitaal opgebouwd. Je wilt dit geld uiteindelijk gaan gebruiken om je huis te gaan verbouwen. Kun je zomaar geld uit je bedrijf halen zonder dat je daarover hoeft af te rekenen?
Bij een eenmanszaak kun je zonder problemen geld uit je onderneming halen. Je hoeft hierover geen extra belasting te betalen. Bij een BV ligt dat wat moeilijker. Het geld dat je uit de BV haalt moet je namelijk terugbetalen. Zie het als een soort lening die je van je BV krijgt. Een tweede optie is om dividend uit te keren, maar hier moet je belasting over betalen, dus kosteloos is dit niet.
7 Cijfers zijn openbaar
Dan is er nog een heikel punt, waar veel eigenaren van een BV tegenaan lopen. Elk jaar moet je de cijfers van je BV deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dat wil dus zeggen: je moet laten zien wat je verdiend hebt en wat je aan bezittingen en schulden hebt als bedrijf. Deze gegevens zijn door iedereen op te vragen bij de Kamer van Koophandel.
Een eenmanszaak heeft geen publicatieplicht en dus blijven je cijfers geheim voor de buitenwereld.
8 Imago naar de buitenwereld
Over het algemeen worden ondernemers van een BV als professioneler gezien door de buitenwereld. In principe wil het niks zeggen over jouw kwaliteiten als ondernemer, maar sommige bedrijven hebben zelfs een policy om geen zaken te doen met eenmanszaken. In dat geval loop je dus potentiële klanten mis als je geen BV hebt.
9 Uitstellen van belasting betalen
Kun je belasting betalen uitstellen naar een later moment? Jazeker, tot op zekere hoogte, maar is dat bij een eenmanszaak of BV? Bij een eenmanszaak heb je zeer beperkte mogelijkheden om belasting betalen uit te stellen. Je kunt een oudedagsreserve vormen (een soort pensioenpotje voor later). Hier zijn echter grenzen aan gesteld en voor het gros van je winst die je in een jaar hebt gemaakt, zul je direct belasting moeten betalen.
Bij een BV kun je het betalen van belasting uitstellen. Je hebt je salaris dat je als ondernemer ontvangt. Hierover betaal je belasting. Daarnaast is de winst die je hebt gemaakt in een jaar belast voor de vennootschapsbelasting. Deze belasting is aanzienlijk lager dan de belasting die je betaald bij salaris of winst uit onderneming bij een eenmanszaak. Op het moment dat je dividend uitkeert aan jezelf, moet je echter nog eens belasting betalen. Dit kun je echter wel zelf in de hand houden. Je moet alleen dividendbelasting betalen als je dividend uitkeert. Dit mag je zelf bepalen en hier kun je dus een geschikt moment voor uitkiezen.
10 Wanneer een eenmanszaak omzetten naar een BV
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen vaste rekensom om te bepalen of het tijd is om je eenmanszaak over te zetten naar een BV. Op het wereldwijde web circuleren vele verschillende bedragen rond, maar uiteindelijk moet je conclusie voor elk geval afzonderlijk gemaakt worden. Het is namelijk afhankelijk van vele factoren: je salaris, de winst, ga je dividend uitkeren of niet, loop je onnodig veel risico met je eenmanszaak?
Als je twijfelt over wat het verstandigst is in jouw geval, kun je het beste contact opnemen. Uiteindelijk kunnen we dan een berekening voorleggen wat de beste keuze is.
Na het lezen van deze handige tips benieuwd welke zaken wij voor je uit handen kunnen nemen? Kijk snel op een van de volgende pagina’s:
Direct vragen stellen
Twijfelt u nog over de vraag: eenmanszaak of BV? Of bent u op zoek naar een nieuwe boekhouder of belastingadviseur in de regio Den Bosch of Waalwijk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 073-5119038 of vul het contactformulier in.
Wij streven ernaar om uw ingevulde contactformulier te beantwoorden binnen 24 uur. U bent overigens altijd welkom om geheel vrijblijvend een kopje koffie te komen drinken!