ALLE voordelen van een maatschap oprichten
Een maatschap is niks anders dan één van de vele rechtsvormen die je kunt gebruiken om je onderneming te runnen. Een maatschap kun je alleen oprichten als je met minimaal 2 personen bent. Wanneer kies je dan voor een maatschap? Bij een maatschap kun je bijvoorbeeld met andere ‘maten’ je beroep uitoefenen onder een gezamenlijke naam. Denk bijvoorbeeld aan een tandartsenpraktijk waar 4 verschillende tandartsen samenwerken. Ieder heeft zijn eigen bedrijf, maar er wordt naar buiten getreden onder 1 naam. Er zijn een hoop eigenschappen, maar ook voor- en nadelen van het hebben van een maatschap. In dit artikel maken we je wegwijs en na het lezen zul je je eigen afweging kunnen maken.
1 De voordelen
Het hebben van een maatschap heeft vele voordelen. Wij sommen ze graag voor je op:
- Het begint bij het oprichten van een maatschap. Dit gaat super eenvoudig, omdat je er niet voor naar de notaris hoeft. Daarnaast heb je ook geen startkapitaal nodig en kun je dus snel aan de gang.
- Een maatschap start je met meerdere maten (andere ondernemers). In het geval van een claim kun je slechts aansprakelijk gesteld worden voor jouw eigen evenredige deel van de maatschap. Dat wil zeggen dat je niet opdraait voor de schulden van een van de andere maten.
- Door het samenwerken met andere maten kun je gezamenlijk misschien wel meer voordeel behalen. In dit geval geldt vaak 1+1=3!
- Je hoeft geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel (bij een B.V. moet dit bijvoorbeeld wel) en dus zijn je cijfers niet inzichtelijk voor de buitenwereld.
2 De nadelen
Oke, laten we eerlijk zijn: het hebben van een maatschap kan ook nadelige gevolgen hebben. Om je een goede afweging te kunnen laten maken, sommen we onderstaand ook een aantal nadelen voor je op:
- Bij een maatschap kun je ook privé aansprakelijk gesteld worden. Dat betekent dat als de claim groter is dan de middelen die aanwezig zijn in het bedrijf, ze bij jou als privépersoon kunnen aankloppen.
- Is er een maatschapscontract ondertekend bij het aangaan van de maatschap? Dan zul je je daar ook allemaal aan moeten houden. Doe je dat niet, dan kunnen de andere maten naar de rechter stappen en hun gelijk proberen te halen.
- Het grootste nadeel van het voeren van een gezamenlijke naam is dat de kwaliteit van de diensten van een van je andere maten ook gevolgen kan hebben voor de hele maatschap.
3 Oprichten van de maatschap
Om een maatschap op te richten hoef je niet naar de notaris. Wel zul je een bezoek moeten brengen aan de Kamer van Koophandel. Daar schrijven alle maten zich in.
Daarnaast adviseren we ook altijd op een maatschapscontract op te stellen, waarin alle onderlinge afspraken in vastgelegd worden. Hierin spreek je bijvoorbeeld af wat er gebeurt als 1 van de maten ziek wordt of als iemand wil uittreden.
4 En de belastingen dan?
Ben je onderdeel van een maatschap? Dan zul je ook belasting moeten gaan betalen. De Belastingdienst ziet elke maat als ondernemer. Dat betekent dus dat elke maat zijn eigen aangifte inkomstenbelasting moet opstellen en daarin zijn aandeel in de maatschap zal moeten aangeven.
Het kan ook zo zijn dat over de werkzaamheden, die jullie als maatschap verrichten, er btw afgedragen moet worden. De Belastingdienst zal de maatschap dan een btw-nummer uitreiken en er zal periodiek een aangifte btw ingediend moeten worden.
Tot slot kan een maatschap ook personeel aannemen. Dan zal er ook aangifte loonheffing gedaan moeten worden. Dit wordt verzorgd door een loonadministrateur. Deze reikt dan de benodigde stukken uit.
Na het lezen van deze handige tips benieuwd welke zaken wij voor je uit handen kunnen nemen? Kijk snel op een van de volgende pagina’s:
- Verzorgen loonadministratie
- Samenstellen van jaarrekeningen
- Het aanmaken en indienen van uw belastingaangiften
Direct vragen stellen
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld uw administratie uit te besteden of uw belastingaangiften te laten verzorgen? Of bent u op zoek naar een nieuwe boekhouder in de regio Den Bosch? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 073-5119038 of vul het contactformulier in.
Wij streven ernaar om uw ingevulde contactformulier te beantwoorden binnen 24 uur. U bent overigens altijd welkom om geheel vrijblijvend een kopje koffie te komen drinken!